Депутатите от долната камара на руския парламент - Държавната дума, приеха единодушно на първо четене проектозакона, забраняващ пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения, съобщава ТАСС.

Законопроектът беше подкрепен от около 400 депутати, сред които и председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Документът забранява пропагандирането на нетрадиционни отношения, педофилията и показването на информация, свързана с ЛГБТ, и такава, насърчаваща смяната на пола сред тийнейджърите в интернет, медиите, книгите, аудио- и визуалните платформи, филмите и рекламите.

В Русия подготвят забрана на ЛГБТ пропагандата

В Русия подготвят забрана на ЛГБТ пропагандата

Въвеждат се наказания за нейното провеждане

Въвежда се и механизъм за ограничаване на достъпа на деца до информация, свързана с ЛГБТ, Чрез него се изисква от потребителите да въвеждат кодове или да предприемат други действия, за да потвърдят възрастта си.

Освен това документът предлага да се забрани аудио- и визуалните услуги да разпространяват информация, вредна за здравето и развитието на децата.

По-рано Володин възложи на съответните комисии на Думата - по информационна политика, информационни технологии и комуникации и по въпросите на семейството, жените и децата - да се подготвят за изслушвания.

Председателят на Думата подчерта, че този въпрос е много важен, тъй като долната камара получава "огромен брой жалби с искания за приемане на закон, забраняващ пропагандата, която руши руското общество и традиционните семейни ценности".

Русия готви солени глоби за ЛГБТ пропагандата, насочена към деца

Русия готви солени глоби за ЛГБТ пропагандата, насочена към деца

Предвиждат се санкции от 2 до 5 милиона рубли