Патриархът на Руската православна църква Кирил заяви, че смъртта при изпълнение на служебния дълг е "жертва" и "измива всички грехове".

Това съобщи Meduza.

Така руският патриарх оправдава смъртта на руските окупатори във войната срещу украинците. Това е станало по време на неделна проповед на патриарх Кирил.

"Църквата се моли тази война да приключи колкото се може по-бързо, за да може колкото се може по-малко братя да се убиват взаимно в тази братоубийствена война. И в същото време Църквата разбира, че ако някой, воден от чувството за дълг, от необходимостта да изпълни клетвата, остане верен на призванието си и загине при изпълнение на военния си дълг, той със сигурност извършва акт, равносилен на саможертва.

И Дагестан протестира срещу частичната мобилизация на Путин

И Дагестан протестира срещу частичната мобилизация на Путин

Напрежение в руското общество

Той се жертва за другите. Затова вярваме, че тази жертва измива всички грехове, които човек е извършил", заяви патриарх Кирил.

Той минава за един от най-приближените до президента Владимир Путин. С неделната си проповед патриарх Кирил иска да повдигне патриотичния дух и да подкрепи мобилизацията, която среща съпротива в руското общество.

По-рано папа Франциск призова духовниците да не използват религията, за да оправдават "злото на войната", намеквайки за патриарх Кирил.