Курсът, потвърден от срещата на върха на НАТО, показва, че алиансът се подготвя за пряк военен сблъсък с Русия, който може да доведе до глобална катастрофа. Това заяви руският посланик в Брюксел Александър Токовнин, цитиран от ТАСС.

Дипломатът отбеляза, че документите на НАТО, приети във Вашингтон, ясно формулират конфронтационна политика, насочена към по-нататъшна ескалация на конфликта в Украйна. Той подчерта, че не се предлагат алтернативни идеи, освен Украйна да "победи".

Въпросът за помпането на режима в Киев с все по-модерни и разрушителни оръжия и осигуряването му с финансова подкрепа, както и стъпките за увеличаване на потенциала на военната индустрия на страните от НАТО, сочат, че Алианса се готви за война със силен враг, а НАТО има само един враг - Руската федерация, допълни той.

Според Токовнин този курс е безнадежден. По думите му дори сега в Европа има хора, като Виктор Орбан, които имат смелостта да кажат това директно. Това, което страните от НАТО и алиансът като организация правят сега, е засилване на участието им в конфликта в Украйна, което лесно може да доведе до пълна катастрофа, подчерта дипломатът.

Пряката военна конфронтация между НАТО и Русия едва ли ще остане в рамките на използването на конвенционални оръжия, каза още той.

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Срещата на върха на НАТО осъди сътрудничеството на Беларус, Китай, Северна Корея и Иран с Русия

Позиция на Алианса