Напомпването на Украйна с оръжие е път към конфронтация между Русия и САЩ, каза посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от РИА Новости.

"Късогледството на американците се проявява и в сегашните обстоятелства. Обзети от желанието да нанесат стратегическо поражение на Русия, местните елити (в САЩ-бел.ред.) повишават залозите в ескалацията на напрежението, напомпвайки с оръжие режима в Киев. Наистина ли не им е ясно, че това е пътят към пряка военна конфронтация между най-големите ядрени сили, изпълнена с непредвидими последици", се казва в изявлението на Антонов за сп. Newsweek, чийто текст е публикуван на страницата на дипломатическата мисия в социалните мрежи.

Посланикът подчертава, че плановете на САЩ да "задушат със санкции" Русия също не работят. "Необмисленото въвеждане на ограничения само изостря състоянието на американската икономика. Тоест, оказва се, че в антируската си лудост Вашингтон е готов да се простреля в крака и да танцува едновременно. Изглежда абсурдно ", каза посланикът.

В същото време той отбеляза, че усилията на САЩ "по никакъв начин няма да повлияят на решимостта на руските въоръжени сили да изпълнят задачите, поставени по време на специалната военна операция за защита на жителите на Донбас", както и за постигане на денацификация и демилитаризация на Украйна.

Антонов призова САЩ "да спрат да си създават илюзии за "поражението на страната (Русия-бел.ред.)", подчертавайки липсата на алтернатива на прагматичните отношения между Москва и Вашингтон. "Що се отнася до самата Украйна, развитието на ситуацията с тази страна е "лакмус", който ще покаже готовността на западните държави да вземат предвид руските опасения. По-нататъшният напредък към стабилизиране на европейската сигурност ще зависи от изхода на процеса за разрешаване на кризата в Украйна", каза посланикът.

Той също така подчерта, че Русия остава готова за преговори за гаранции за сигурност. "Разбира се, след приключването на специалната военна операция е необходимо тяхното съдържание да бъде адаптирано към реалностите", добави той.

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Русия предупреди официално САЩ срещу износа на оръжие за Украйна

Това заяви руският посланик във Вашингтон