Горната камара на руския парламент - Съветът на федерацията, днес одобри изпращането на "миротворчески военен контингент" в Нагорни Карабах, макар че руските военни вече са там от седмица, предаде "Свободна Европа".

Според руската конституция, горната камара е органът, който дава одобрение за изпращането на руски военни зад граница - по искане на президента.

Припомняме, руски военни бяха изпратени в Нагорни Карабах още през нощта срещу 10 ноември - непосредствено след сключването на мирното споразумение между воюващите страни. Тогава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е нужно одобрение от Съвета на федерацията, защото президентът Владимир Путин имал разрешение по принцип от парламента да изпраща войски зад граница. Става дума за документ от 2015 г., въз основа на който бяха изпратени руски войски в Сирия.

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

Русия изпрати над 1000 военни в Нагорни Карабах

През последните три дни

Шефът на комисията по конституционно законодателство на Русия Андрей Клишас обясни необходимостта от закъснялото гласуване на сената с това, че става дума за дългосрочна операция (поне за пет години) и с това, че при конфликта в Нагорни Карабах беше свален руски хеликоптер и загинаха двама офицери.

Същевременно хеликоптерът беше свален далече от зоната на конфликта и досега руските власти не свързваха инцидента с договореностите за Нагорни Карабах.

Русия и Турция се скараха за контрола върху примирието в Нагорни Карабах

Русия и Турция се скараха за контрола върху примирието в Нагорни Карабах

Турция си приписва задачи, които според Русия не са ѝ възлагани