Руският външен министър Сергей Лавров отива на посещение в Северна Корея в сряда и четвъртък тази седмица. Това обявиха днес севернокорейската държавна медия KCNA и руското външно министерство, съобщава "Ройтерс".

Визитата на Лавров идва месец след като севернокорейският лидер Ким Чен Ун направи рядко посещение в Русия, по време на което той и президентът Владимир Путин обсъдиха военното сътрудничество, включително за сателитната програма на Северна Корея и войната в Украйна.

Нарастващият дипломатически обмен между страните разпали опасенията, че биха могли да укрепят руската армия в Украйна, докато Северна Корея получава ракетна технология, забранена от резолюциите на ООН.

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Русия отрича за военни или други споразумения със Северна Корея

Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери

Миналата седмица Вашингтон обвини Пхенян в предоставяне на оръжия на Москва за войната в Украйна. Белият дом съобщи в петък, че между 7 септември и 1 октомври кораб под руски флаг е превозвал товар от севернокорейски склад за боеприпаси до руско пристанище, откъдето товарът е транспортиран до руски военен склад. Москва и Пхенян отрекоха да е имало каквито и да е сделки с оръжия.

Пратеници на Южна Корея и Съединените щати проведоха разговори в индонезийската столица Джакарта и предупредиха срещу всякакво незаконно военно сътрудничество между Русия и Северна Корея, съобщи външното министерство на Сеул. Пратениците също така обещаха "строги отговори", ако Северът изстреля шпионски сателит този месец, както беше обявено, след два неуспешни опита.

"Те потвърдиха, че ще има ясна цена за незаконните действия на Северна Корея, които подкопават мира и стабилността на Корейския полуостров и международната общност като цяло", се казва в изявление на министерството.

Северна Корея отрича нейни оръжия да са използвани от "Хамас" срещу Израел

Северна Корея отрича нейни оръжия да са използвани от "Хамас" срещу Израел

Според КНДР твърденията са опит на Вашингтон да прехвърли вината за конфликта от себе си към трета страна

Вчера освен това стана ясно, че Руският президент Владимир Путин се очаква да се срещне със Си Дзинпин в Китай тази седмица в опит да задълбочи партньорството, създадено между двата най-големи стратегически конкурента на Съединените щати.

Путин ще присъства на форума "Един пояс, един път" в Пекин на 17-18 октомври, първото му пътуване извън бившия Съветски съюз, откакто базираният в Хага Международен наказателен съд издаде заповед за ареста му през март заради депортирането на деца от Украйна.