Руските нестратегически ядрени учения, включващи Ленинградския военен окръг и флота, използват ракети "Искандер", съобщи министерството на отбраната на Русия в сряда.

Във вторник Русия заяви, че е започнала втори етап от учения за упражняване на разполагане на тактически ядрени оръжия заедно с беларуските войски, след това, което Москва нарече заплахи от западните сили.

"Личният състав на ракетното формирование на Ленинградския военен окръг отработва задачи по бойна подготовка", се казва в изявление на министерството в приложението за съобщения Telegram.

Те включват получаване на специални тренировъчни боеприпаси за оперативно-тактическия ракетен комплекс "Искандер-М", оборудване на ракети-носители с тях и скрито придвижване до определената позиция за подготовка за изстрелване на ракети, се добавя.

"Екипажите на военноморските кораби, участващи в обучението, ще бъдат оборудвани с крилати ракети с морско базиране със специални макетни бойни глави и ще навлязат в определени зони за патрулиране", казаха от министерството.

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Какво представляват тактическите ядрени оръжия и защо Русия провежда учения?

Москва и нейният съюзник Беларус упражняват разполагане на такъв тип оръжия