По рано през деня по време на своето послание пред Федералното събрание руският президент Владимир Путин обяви спиране на участието на Русия в договора СТАРТ. Руското министерство на външните работи публикува коментар, който съдържа няколко важни уточнения, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Решението за спиране на СТАРТ може да бъде обратимо. За да направи това, Вашингтон трябва (...) да положи добросъвестни усилия за деескалация и създаване на условия за възобновяване на пълното функциониране на Договора и, съответно, да гарантира напълно неговата жизнеспособност."

"Русия възнамерява да се придържа към отговорен подход и ще продължи стриктно да спазва предвидените от нея количествени ограничения на стратегическите нападателни оръжия в рамките на жизнения цикъл на Договора. Освен това руската страна ще продължи да участва в обмена с американската страна на уведомленията за изстрелване на междуконтинентални балистични ракети и балистични ракети от подводни лодки (БРПЛ) въз основа на съответното споразумение между СССР и САЩ от 1988 г.

"Ние също призоваваме Съединените щати да се въздържат от стъпки, които биха могли да попречат на възобновяването на СТАРТ, в случай че назреят необходимите условия за това.

В същото време руското външно министерство обвинява САЩ в нарушаване на договора.

Западни медии: Путин рязко увеличи напрежението между Москва и Вашингтон

Западни медии: Путин рязко увеличи напрежението между Москва и Вашингтон

Акцент е спирането на участието в Договора СТАРТ