Съд в Сибир осъди местен жител на 25 години затвор в понеделник за множество престъпления, включително държавна измяна и опит за палеж на център за набиране на военна служба, съобщи руска асоциация на адвокати, цитирана от "Ройтерс".

Прокурори от военния съд в Новосибирск обвиниха Иля Бабурин, че се е опитал да подпали военната служба с коктейл Молотов по нареждане на неидентифицирано лице от Украйна.

Съдът го призна за виновен и за подпалването на местно музикално училище, което квалифицира като терористичен акт.

Бабурин, идентифициран в руските независими медии като IT специалист, е на 24 години.

Правната асоциация "Първи отдел" цитира адвоката му, който каза, че няма доказателства за участието на Бабурин в инцидентите, при които не се съобщава за жертви.

"Не, той не е убил, изнасилил или ограбил никого. Дори според обвинителния акт никой не е пострадал от действията му", цитира него Zona Solidarnosti, канал в Telegram, който предоставя информация за руски антивоенни активисти, каза адвокат Василий Дубков.

"Наистина ли човек заслужава да прекара половината си живот в затвор или колония за подобни престъпления?

Повече от 20 000 души са били задържани в Русия заради тяхната антивоенна позиция от началото на пълномащабното нахлуване на Москва в Украйна през февруари 2022 г., според руската правозащитна група OVD-Info. Около 900 души са обвинени в престъпления.

В последната си реч пред съда миналата седмица преди произнасянето на присъдата Бабурин отрече да е виновен.

Американският войник, задържан в Русия, се призна за виновен

Американският войник, задържан в Русия, се призна за виновен

Той оказва съдействие на разследващите