Руснак се призна за виновен за участието си в организация, която според прокурорите в САЩ е контролирана от санкционирания руски бизнесмен Константин Малофеев. Това съобщи "Ройтерс".

Федералните прокурорир в Манхатън казаха, че Томас Янчаускас, който има зелена карта, но основно живее в Русия, е бил регионален лидер на обществото "Царград", известно още като Обществото на двуглавия орел.

Янчаускас се призна за виновен по едно обвинение за даване на неверни показания пред агенти на ФБР. Той може да бъде осъден на шест месеца затвор съгласно федералните насоки за присъди. Той трябва да бъде съден на 11 юли.

Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на тази организация и други ръководени от Малофеев субекти след нахлуването на Русия в Украйна през февруари през 2022 г.

Американски съд конфискува над 5 млн. долара на руски олигарх

Американски съд конфискува над 5 млн. долара на руски олигарх

Те ще се използват за възстановяването на Украйна

Министерството на финансите описва обществото "Царград" като група, която се застъпва за връщането на Русия към монархическа система на управление и която подкрепя "връщането на Руската империя към нейните исторически граници", в това число и Украйна.

Според прокурорите групата е част от система за влияние, ръководена от Малофеев, който собственик и на християнския православен телевизионен канал Tsargrad TV. През 2014 г. САЩ го обвиняват във финансиране на сепаратистите в Крим, който Русия анексира през 2014 г.

Константин Малофеев отрече тези обвинения. Той е санкциониран от Вашингтон през 2014 г. и обвинен от американските прокурори в нарушаване на санкциите през 2022 г. В момента се смята, че е в Русия.

Адвокатът на Янчаускас, Ричард Розенберг, описа клиента си като историк, специализирал в историята на руската армия между 19-ти и началото на 20-ти век и основател на военен музей в град Пенза.

Прокурорите казват, че през януари 2022 г. агенти от Федералното бюро за разследване са интервюирали Янчаускас на международното летище "Джон Ф. Кенеди" в Ню Йорк преди планиран полет и са го попитали за ролята му в обществото Царград.

Според обвинението по време на интервюто Янчаускас заявява, че не е участва в организацията от три години и никога не е заемал ръководна позиция в нея. Но прокурорите отбелязаха, че това е лъжа и че Янчаускас е бил ръководител на регоналния клон на организацията в Пенза.

Установено е, че Томас Янчаускас е продължил да е член на обществото и след интервюто през 2022 г. През декември 2023 г. той отново е разпитан и пак е отрекъл членството си в обществото. През януари 2024 г. Янчаускас е арестуван.

САЩ предават пари на Малофеев на Украйна

САЩ предават пари на Малофеев на Украйна

Константин Малофеев е под санкциите на САЩ от 2014 г.