булаваРуските военноморски сили са провели успешно тестово изстрелване на балистична ракета от ново поколение, предаде АП. Успешната проба даде нов тласък на най-мащабната военна програма на страната след поредица от неудачи. Евентуален провал на новата ракета щеше да остави новото поколение руски ядрени подводници без въоръжение.

Говорителят на министерството на отбраната Алексей Кузнецов съобщи, че в четвъртък „Булава" е била изстреляна от подводницата „Димитрий Донски" в Бяло море и е поразила цел в полигона Кура, разположен на полуостров Камчатка.

Новата балистична ракета, според Москва, ще бъде крайъгълен камък на руската ядрена стратегия, като се очаква да замести старите образци, останали от времената на СССР. „Булава" е способна да преодолее системите за противоракетна отбрана, тъй като изпълнява необичайни маньоври по време на полет.

Програмата по разработката й погълна голяма част от военния бюджет на Русия, но без особен успех. Само 5 от 12 тестови изстрелвания през последните шест години протекоха безаварийно, а външни наблюдатели смятат, че даже тези данни са преувеличени.

Властите обвиниха производителите на „Булава" за проблемите при изпитанията. Според тях крахът на екс-съветската индустрия и липсата на контрол при стотиците подизпълнители са довели до изработката на некачествени изделия.

Докато конструкторите се бореха с „детските болести" на „Булава", първата от цяла серия нови ядрени подводници беше спусната на вода. „Юрий Долгурку" и събратята му са планирани около новия комплекс и не могат да носят други ракети.

Успешният пуск в четвъртък дойде след множество проверки за качеството на работа при подизпълнителите на програмата „Булава". По информация на руското военно министерство, още два теста са планирани до края на годината.