Руските окупационни власти в Харковска област започнаха да говорят за евакуация на цивилното население заради обстрел на украинските сили, които явно напредват в контраофанзивата си.

Информация за такива предложения публикува държавната агенция ТАСС, а думите са на началникът на военно-гражданската администрация на региона Виталий Ганчев. 

Това е първото официално признание от руска страна за успех на започналата преди дни офанзива по втора линия в Северна Украйна, Харковска област.

Въоръжените сили на Украйна са се опитали да обкръжат град Балаклея в Харковска област, но са били отблъснати и градът остава под контрола на съюзническите сили, заявява Ханчев в ефира на Russia-24.

Ганчев признава, че украинските сили са увеличили обстрела и на селища в региона, като докладва за нанесени щети по инфраструктурата.

Малко преди това Виталий Ганчев докладва и че предлагат евакуация на град Купянск, източно от Харков. "Ситуацията в град Купянск днес е такава, че просто сме принудени да осигурим евакуацията на населението - поне на жените и децата - защото градът е изложен на ракетни атаки от страна на украинските военни части", заяви той.

Уточнява се, че на този етап централизирана евакуация на населението не е обявена, но е препоръчана на "желаещите да заведат децата ни на безопасни места". Никой не пречи на евакуацията и населението вече може да напусна града, са точните думи на Ганчев по отношение на Балаклея.

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Украинците изненадаха руските войски в Харковска област

Атака срещу Балаклея

По-рано ръководителят на Харковската областна държавна администрация заяви, че Балаклея и Изюм са подложени на постоянен обстрел от страна на украинските сили за сигурност. Беше отбелязано, че през последните дни интензивността на обстрела в северната част на Харковска област, включително по границата с Русия, се е увеличила.

Купянск се смята за стратегически важен за снабдяването на руските войски, които се придвижват на север към Донбас. Балаклея се намира северозападно от Изюм и през нея минават основните потоци за снабдяване на голяма руска групировка, която е насочена към Славянск и Краматорск. През Балаклея минава и жп пътят за Купянск, по която се получават по-голямата част от военните товари от руска територия.