Повече от 70% от руснаците подкрепят отмяната на новогодишните тържества в руските градове тази година, за да се преразпределят наличните средства за нуждите на армията. Това показват резултатите от проучване на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), предоставени на ТАСС.

По-рано поне 15 руски региона решиха на фона на частичната мобилизация да намалят или напълно да се откажат от провеждането на новогодишни събития в градовете, като пренасочат средства за подпомагане на призованите граждани и техните семейства, припомня държавната агенция. Някои от тях са променили формата на празненствата, като са се отказали например от празничното осветление на града или фойерверките, но са запазили социални формати, като коледни елхи за деца. Четири други региона обмислят да премахнат веселите събития.

Въпреки че инициативата беше подкрепена от ограничен брой региони, руснаците като цяло изразяват готовност да се откажат от празничните прояви тази година, прави извод ВЦИОМ. Три четвърти от анкетираните заявяват, че подкрепят или биха подкрепили решението на властите, ако то бъде прието (74%). Всеки втори обяснява отговора си с липсата на средства за снабдяване на мобилизираните войници и желанието да се помогне на руската армия (47% от поддръжниците на инициативата).

82% е одобрението на Путин за президент на Русия, според ВЦИОМ

82% е одобрението на Путин за президент на Русия, според ВЦИОМ

Владимир Путин встъпва в четвъртия си мандат

Друга една четвърт (24%) от поддръжниците на инициативата твърдят, че забавните събития са неподходящи по време на специални военни операции, 7% смятат, че това ще ускори завършването на военната служба, а 6% отбелязват значението на моралната подкрепа на военнослужещите. Идеята за отмяна на празничните тържества е по-близка до жените - 78% срещу 70% сред мъжете.

Обратното мнение изразяват 17% от руснаците, като противниците на идеята за отмяна на празничните тържества са най-многобройни сред младите хора на възраст 18-24 години. На първо място, респондентите от тази група обясняват позицията си с необходимостта от разсейване и релаксация - 18%. Приблизително същият процент смятат, че децата не трябва да бъдат оставяни без почивка и веселие. Други 12% са на мнение, че специаланата операция и мобилизацията трябва да се финансират от други източници, а 10% са на мнение, че спестяването на пари за почивка не си струва.

Повече от половината руснаци (54%) също така смятат, че компаниите и организациите трябва да се откажат от корпоративните новогодишни празненства тази година.

"Всеки втори анкетиран (54%) смята, че организациите трябва да се откажат да организират корпоративни партита тази година, докато 30% подкрепят корпоративните новогодишни празненства. За 16% от анкетираните този въпрос предизвика трудности", сочат данните.

Най-често жените (59% срещу 49% от мъжете), руснаците на възраст над 60 години (63%) и жителите на селските райони (60%) са готови да се откажат от корпоративните партита. Тези, които подкрепят премахването на новогодишните тържества в руските градове с цел преразпределение на свободните средства за нуждите на армията, също не виждат необходимост от корпоративни партита - те дават такъв отговор 2,4 пъти по-често от противниците на инициативата.

Младежите на възраст 18-24 години (50%), хората с незавършено средно образование (45%), московчаните и жителите на Санкт Петербург (36%), както и активните потребители на интернет (38%) биха искали да организират новогодишни партита както обикновено.

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

The National Interest: Как да бъде избегната ядрена война заради Украйна

Военната сила без дипломация не може да доведе до устойчиви резултати