Броят на руските граждани, летели до окупирания от турците Северен Кипър, се е увеличил шест пъти миналата година, когато след забраната на ЕС за полети в южната част на острова се появиха призиви за директни полети до непризнатата част на острова.

По данни на турско-кипърския ежедневник Halkin Sesi миналата година на летище Еркан в окупираната северна част на Никозия са летели 29 530 руски граждани, което представлява над 500% увеличение в сравнение с 2021 г., когато са кацнали едва 4822 души. В същия доклад се посочва, че украинските граждани, летящи до Северна Никозия през 2022 г., са се утроили до 7740 души в сравнение с 2702 души през предходната година.

Докладът беше представен в момент, след като руснаците, живеещи на Острова на Афродита, призоваха за директни международни полети до Северна Никозия - искане, което се разглежда като политически неприложимо поради ситуацията на острова, който е разделен на етнически принцип от повече от половин век.

Република Кипър е забранила полетите от Русия, което елиминира лесната възможност за много руснаци, които летяха до южната част на острова и пътуваха на север.

Появиха се и алтернативни маршрути през Турция, където миналия месец беше открит полет между черноморски крайбрежен град и Ерджан.