Гласуването на изборите за президент на Русия ще бъде организирано от руското посолство в България. Това е съгласувано със съответните български власти. Това е съобщил в сряда руският посланик Елеонора Митрофанова, цитирана от ТАСС.

"Гласуването на изборите за президент на Русия в страната ще бъде организирана на територията на нашето посолство, това вече е съгласувано със съответните органи", каза Митрофанова.

На 10 януари руското външно министерство заяви, че подготовката за предстоящите президентски избори в Русия в чужбина вече е изправена пред значителни пречки.

Министерството на външните работи отбеляза, че в считаните за неприятелски страни по искане на техните власти са затворени 26 руски чуждестранни институции, а в много посолства броят на служителите е сведен до минимум поради масовите експулсации на дипломати.

Нидерландия експулсира руски дипломати и закрива представителство в Санкт Петербург

Нидерландия експулсира руски дипломати и закрива представителство в Санкт Петербург

заради постоянните опити на Русия да внедри шпиони в дипломатическите среди.

Следователно не може да се гарантира, че всички руснаци в чужбина ще имат възможността да изберат държавен глава.

Както посочва специалният представител на МВнР на Русия Генадий Аскалдович, много малко положителни отговора са били получени от руски чуждестранни агенции в Европа и Америка, изискващи сигурност в деня на изборите".

В България руските власти също бяха засегнати от санкции и влязоха в конфликти. 

Припомняме, че Съветът на федерацията насрочи избори за президент на Русия за 17 март 2024 г. Гласуването ще продължи три дни: 15, 16 и 17 март. 

Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация.

ЦИК приключи приема на документи за президентските избори в Русия

ЦИК приключи приема на документи за президентските избори в Русия

В списъка с кандидатите са включени 11 души

На 1 януари, Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия приключи в понеделник приемането на документи от кандидати за участие в изборите за президент, издигнати от политически партии.

Преди това, на 27 декември приключи приемът на документи за регистрация на инициативни комитети, издигнали независими кандидати.

В списъка с кандидатите са включени 11 души. Повече от 30 души, които предварително са уведомили комисията за намерението си да участват в президентските избори, не са стигнали до този етап.

До него достигнаха настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев, осем партийни кандидати - Леонид Слуцки (ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора), Сергей Бабурин (Русски народен съюз), Андрей Богданов (Руска партия на свободата и справедливостта), Борис Надеждин (Гражданска инициатива), Сергей Малинкович (Комунисти на Русия), Ирина Свиридова (Демократическа партия на Русия).

Путин отива на изборите като независим кандидат

Путин отива на изборите като независим кандидат

Той няма да се кандидатира като член от управляващата партия "Единна Русия"

До 31 януари независимите кандидати трябва да подадат 300 хил. подписа в подкрепа като кандидати, номинираните от извънпарламентарни партии - 100 хил. Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и "Нови хора" са представени в Държавната дума, така че техните кандидати не трябва да събират подписи.

На 1 януари Слуцки и Даванков вече подадоха документи в ЦИК, за да се регистрират като кандидати за президентските избори. Очаква се на 3 януари Централната избирателна комисия да получи документи за регистрация на кандидатурата на Харитонов.

Руските агенти трябва да положат всички усилия, за да предотвратят всякаква чужда намеса в президентските избори. Това заяви в края на миналата година директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Путин започва да събира подписи за участие в президентските избори

Независимите кандидати трябва да съберат 300 хиляди подписа

Путин обяви, че ще се кандидатира на изборите - стъпка, която със сигурност ще му позволи да остане на власт поне още шест години.

Руският лидер, който наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече ръководи страната по-дълго от всеки друг лидер след Йосиф Сталин, като изпреварва дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Опозиционните политици твърдят, че изборите са просто смокинов лист на демокрацията и прикриват това, което те считат за корумпирана диктатура на Путин в Русия.

Поддръжниците на руския лидер пък отхвърлят тези твърдения и посочват някои независими проучвания, според които Путин се радва на одобрение от над 80%. Те отбелязват, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия е загубила по време на хаоса при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.