Централната избирателна комисия (ЦИК) на Русия приключи в понеделник приемането на документи от кандидати за участие в изборите за президент, издигнати от политически партии, съобщава ТАСС. 

Преди това, на 27 декември приключи приемът на документи за регистрация на инициативни комитети, издигнали независими кандидати.

В списъка с кандидатите са включени 11 души. Повече от 30 души, които предварително са уведомили комисията за намерението си да участват в президентските избори, не са стигнали до този етап.

До него достигнаха настоящият президент на Руската федерация Владимир Путин, блогърите Рада Руских и Анатолий Баташев, осем партийни кандидати - Леонид Слуцки (ЛДПР), Николай Харитонов (Комунистическа партия на Руската федерация), Владислав Даванков (Нови хора), Сергей Бабурин (Русски народен съюз), Андрей Богданов (Руска партия на свободата и справедливостта), Борис Надеждин (Гражданска инициатива), Сергей Малинкович (Комунисти на Русия), Ирина Свиридова (Демократическа партия на Русия).

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

8 кандидати са подали документи за изборите в Русия

Сред тях е и настоящият президент Владимир Путин

До 31 януари независимите кандидати трябва да подадат 300 хил. подписа в подкрепа като кандидати, номинираните от извънпарламентарни партии - 100 хил. Комунистическата партия на Руската федерация, Либерално-демократическата партия и "Нови хора" са представени в Държавната дума, така че техните кандидати не трябва да събират подписи.

На 1 януари Слуцки и Даванков вече подадоха документи в ЦИК, за да се регистрират като кандидати за президентските избори. Очаква се на 3 януари Централната избирателна комисия да получи документи за регистрация на кандидатурата на Харитонов.

Съветът на федерацията насрочи избори за 17 март 2024 г. Гласуването ще продължи три дни: 15, 16 и 17 март. Това ще бъдат първите тридневни президентски избори в Руската федерация.

Руското разузнаване в готовност да пресече всеки опит за намеса в изборите

Руското разузнаване в готовност да пресече всеки опит за намеса в изборите

Заявка на Сергей Наришкин

Руските агенти трябва да положат всички усилия, за да предотвратят всякаква чужда намеса в президентските избори. Това заяви в края на миналата година директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.

По-рано този месец Путин обяви, че ще се кандидатира на изборите - стъпка, която със сигурност ще му позволи да остане на власт поне още шест години.

Руският лидер, който наследи президентския пост от Борис Елцин в последния ден на 1999 г., вече ръководи страната по-дълго от всеки друг лидер след Йосиф Сталин, като изпреварва дори 18-годишния мандат на Леонид Брежнев.

Опозиционните политици твърдят, че изборите са просто смокинов лист на демокрацията и прикриват това, което те считат за корумпирана диктатура на Путин в Русия.

ISW: Русия се легитимира с президентски избори в окупирана Украйна

ISW: Русия се легитимира с президентски избори в окупирана Украйна

Москва не спира с предизвикателствата към Киев и Запада

Поддръжниците на руския лидер пък отхвърлят тези твърдения и посочват някои независими проучвания, според които Путин се радва на одобрение от над 80%. Те отбелязват, че Путин е възстановил реда и част от влиянието, което Русия е загубила по време на хаоса при разпадането на Съветския съюз през 1991 г.