Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа, от който Москва възнамерява да се оттегли, противоречи на интересите на Русия в областта на сигурността. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от "Ройтерс".

Днес руският парламент трябва да реши кога официално да денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа след указа на президента Владимир Путин от 10 май.

"Всички илюзии на онези, които все още се надяват, че Русия ще се върне към договора, ще изчезнат", изтъкна Рябков в интервю за седмичника "Парламентская газета", издаван от руския парламент.

"Договорът за европейските въоръжени сили - поради променената ситуация, противоречи на нашите интереси в областта на сигурността. Този очевиден факт ще трябва да бъде признат от Запада", посочи той.

Русия обявява за невалиден Договора за обикновените въоръжени сили в Европа?

Русия обявява за невалиден Договора за обикновените въоръжени сили в Европа?

Руският президент назначи Сергей Рябков за свой официален представител при обсъжданията в парламента

Миналата седмица Рябков беше назначен да представлява Путин на парламентарната процедура по денонсиране на договора.

Договорът беше подписан през 1990 г. и изменен през 1997 г. Страните от НАТО обаче не ратифицираха изменената му версия и вместо това продължиха да се придържат към разпоредбите от 1990 г., въз основа на баланса на конвенционалните оръжия между НАТО и Варшавския договор. В резултат на това Русия беше принудена да обяви мораториум върху прилагането на условията на договора през 2007 г., припомня ТАСС.

На 11 март 2015 г. Русия преустанови участието си в заседанията на Съвместната съвещателна група по Договора и оттогава интересите ѝ се представляват от Беларус.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на Стария континент, т.е. на танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.

Русия смята за "мъртъв" Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Русия смята за "мъртъв" Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Защото НАТО отказал да направи това