Германският износ на оръжия е спаднал с почти една четвърт през 2018 г. в сравнение с предходната година. Това става ясно от отговор на германското икономическо министерство на въпрос на германски депутат, съобщава ДПА.

Общата стойност на продажбите на оръжия е спаднала с 22,7 процента между 2017 и 2018 г. от 6,2 млрд. евро до 4,8 млрд. евро.

Спадът на износа е бил най-голям за страни, които не са членове на ЕС и НАТО, пазар, който е източник на противоречия в Германия, като нарастват опасенията, че германските оръжия се използват във все по-кървави чуждестранни войни.

Такива продажби са намалели с близо една трета: 32,8 процента.

Информацията е поискана от депутата Омид Нурипур от Зелената партия и е бил споделен с ДПА.

Това е третата поредна година на спад на износа на германски оръжия. Пазарът последно отбеляза ръст през 2015 г., когато регистрира рекордни продажби от 7,9 млрд. евро.

Влиятелната организация Германска индустрия за сигурност и отбрана (BDSV) вече намекна за спада през декември, като хвърли вината за това върху "неразбираемите" политики на правителството за износа на оръжия.

През последните години правителството въведе по-голям контрол, тъй като получи критики например за разрешаването на продажби на оръжие на Саудитска Арабия, която е обвинявана в използването на прекомерно насилие в конфликта в Йемен.

Германия прекрати продажбите си за Саудитска Арабия през миналата година в контекста на скандала с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги в саудитското консулство в Истанбул. Забраната беше разширена и за вече одобрени оръжейни сделки.

Въпреки това Саудитска Арабия беше един най-добрите клиенти на германските оръжейни компании през 2018 г., като германското правителство одобри оръжейни сделки на стойност 416 млн. евро с кралството.

Алжир и Пакистан също са били сред основните клиенти на германските оръжейни компании.