Първоначално бяха удължиха ареста на част от украинските моряци с още 3 месеца. Оставиха под стража Артеменко А. А., Беспальченко В. А., Варимеза В. К., Костышина В. А., Сороки В. В., Мельничука О. М. и Чулиба С. Р., заявиха от съда, цитирани от ТАСС.

След удължаване срока на ареста на шестимата моряци се очаква в близко време съдът да разгледа аналогични искания по отношение на останалите 11 моряци. Завършило е разследването на наказателното дело. Обвиняемите и техните адвокати са започнали да се запознават с материалите по делата. 

След финала на заседанието стана ясно, че всички 24 моряци остават в ареста за още 3 месеца.

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Преминаването през Керченския проток е временно блокирано

Русия и Украйна взаимно се обвиняват в провокации

Преди началото на съдебното заседание прокурорът и следователят по особено важни дела поискаха съдът да разгледа искането на ФСБ делото да се гледа при закрити врата, тъй като откритото заседание "може да разглас държавна тайна и тайната на следствието". 

Само адвокатите на обвиняемите искаха да бъде проведено открито заседание, позовавайки се на това, че разследването е завършило и са събрани всички доказателства. "Това е дело с широк обществен интерес", заяви един от защитниците, изразявайки общата позиция на адвокатите. Съдът удовлетвори искането на прокуратурата. 

Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените украински моряци, осъден в Крим

Българинът Владимир Варимез е първият сред пленените украински моряци, осъден в Крим

60 дни в ареста…

Самите моряци не бяха словоохотливи, отговаряйки на въпросите на съда и използваха възможността да общуват с близките и роднините си преди началото на процеса. "Смятам се военнопленик", заяви пред съда всеки от обвиняемите, заявявайки фамилията, името, родината и годината на раждане. За подкрепа на моряците в съда дойде и пълномощника по правата на човека към Върховната рада на Украйна Светлана Денисова, представители на украинските и европейските консулства. 

Русия задържа в ареста до април осем украински моряци

Русия задържа в ареста до април осем украински моряци

Настоява мъжете да бъдат съдени за нарушаване на нейните граници

На 15 юли в украинската телевизия "Прямой" упълномощеният по правата на човека в Русия Татяна Москалкова съобщи, че Русия е била готова да освободи украинските моряци и да върне кораба, ако Киев осигури участието им в съдебния процес.

По думите й Международния трибунал по морско право не е поставял пред Русия въпроса за "прекратяване на наказателното дело по отношение на моряците, но е поставил въпроса за тяхното освобождение или вероятна замяна на мерките им за неотклонение".

Припомняме, на 25 ноември 2018 г. преминаването през Керченския пролив на Азовско море бе временно блокиран. Причината - около 7 часа сутринта три украински кораба нарушиха държавната граница на Русия и взеха курс към Керченския пролив. В 11:30 от пристанище Бердянск излязоха още два бронирани артилерийски кораба клас Гюрз.

В резултат на тази провокация моряците от украинските кораби бяха арестувани.

На 25 май Международният трибунал на ООН по морското право постанови Русия да освободи задържаните 24 украински моряци.

Русия задържа 24 украински моряци и конфискува няколко кораба в Керченския проток на 25 ноември 2018 г.