Европейският парламент започва институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват.

Тя ще протече под мотото "Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб".

Между 6 и 9 юни над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да упражнят правото си на глас на евроизборите.

В центъра на кампанията е 4-минутният документален филм "Използвай гласа си", който представя разказите на възрастни европейци за личните им преживявания от повратни моменти в историята на Европа и техните послания за демокрация към поколенията, които идват след тях.

В документалния филм участват възрастни европейци от 10 страни членки на ЕС, които са живели достатъчно дълго, за да видят как светът се променя фундаментално. Изпитали са силата на демокрацията, повлияла върху живота им - или защото са живели без нея в даден момент, или защото са изпитали нейната крехкост по различни начини, отбелязват от ЕП. "Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Тя ще реши в каква Европа искаме да живеем", подчерта председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Посочва се, че Европейският съюз е изправен пред непрекъснато променящи се предизвикателства. С наближаването на евроизборите Европейският парламент потвърждава ангажимента си за насърчаване на диалога, единството и активното гражданско поведение.

Отчита се повишен интерес към европейските избори.

На евровота през 2019 г. са гласували над половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от тази пролет, което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от евроизборите, което е с 11% повече, отколкото през пролетта на 2019 г. Освен това 71% заявяват, че е вероятно да гласуват - отново с 10% повече от предния път.

Четирима от всеки петима европейци пък са съгласни, че "гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна" (81%) и че "гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения" (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация.

4-минутният филм "Използвай гласа си" и девет по-кратки версии за телевизията, киното, радиото и социалните мрежи ще бъдат пуснати във всички държави членки на 29 април.

Пакетът от видеоклипове с концепцията "предай нататък" е централната част на кампанията на Европейския парламент за повишаване на осведомеността за европейските избори.

За българите най-важен приоритет са енергийните проблеми, за другите в ЕС - сигурността

За българите най-важен приоритет са енергийните проблеми, за другите в ЕС - сигурността

От първостепенно значение е и борбата с бедността

Разработен от рекламната агенция &Co от Дания и режисиран от датския режисьор Мете Карла, филмът събира възрастни хора от цяла Европа заедно с по-млад член на семейството или приятел, като им предоставя платформа да предадат своите лични послания за демокрацията на по-младите поколения.

Общо 54 души участват в документалния филм: един по-възрастен и един по-млад придружител - в повечето случаи внук или внучка - от всяка държава членка на ЕС. Отправната точка при избора на участниците бяха личните истории на възрастните хора, които след това можеха да изберат кого да доведат като придружител за снимките.

От всичките 54 души за участие в основния филм са избрани участниците от Финландия, Чехия, Германия, Испания, Франция, Латвия, Италия, Холандия, Полша и Румъния. Снимките се състояха в Копенхаген, Дания, на 17 и 18 януари 2024 г.

Филмът е със субтитри и дублаж на всички 24 официални езика на ЕС, както и на някои регионални езици. Изработени са общо 33 езикови версии, включително на турски език.

Българите харесват повече ЕС, отколкото родните институции

Българите харесват повече ЕС, отколкото родните институции

Сънародниците ни рядко споделят, че се чувстват граждани на ЕС, но са привързани към Съюза