Настоящият президент на Полша Анджей Дуда, който се кандидатира за втори мандат, спечели на балотажа на президентските избори, но с минимална преднина. Тя е в рамките на статистическата грешка. Това става ясно от екзитпол проучванията, разпространени от полската национална телевизия, след приключването на изборния ден, съобщи ТАСС.

Анджей Дуда е събрал 50.4% от гласовете. По предварителни данни неговият съперник - кметът на Варшава Рафал Тшасковски - от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа", е спечелил подкрепата на 49.6% от имащите право на глас.

По предварителни данни избирателната активност е била 68.9%, като официалните резултати ще бъдат обявени от Държавната избирателна комисия до 48 часа след приключване на изборния ден.

Анджей Дуда обяви, че е доволен от победата си във втория тур, но все пак уточни, че резултатите са предварителни. Той обаче подчерта, че "спечелването на изборите с почти 70 процента избирателна активност е безпрецедентно събитие" и заради това благодари на всички свои сънародници за активното им участие.

Припомняме, че на първия тур избирателната активност бе 64.51% от имащите право на глас.

В същото време и Тшасковски сподели увереност, че окончателният резултат ще е в негова полза, заради което ще настоява бюлетините да се броят много внимателно - една по една.

Поляците избират президент на балотаж

Поляците избират президент на балотаж

Политолози очакват оспорвана надпревара

Първият тур на президентските избори в Полша се проведе на 28 юни. Тогава нито един от 11-те кандидати не успя да спечели над 50% от гласовете. Заради това се проведе вторият тур с участието само на двама от кандидатите - действащият президент Анджей Дуда и кметът на Варшава Рафал Тшасковски.

Очаква се окончателните резултати от втория тур на президентските избори да станат известни по-късно днес, съобщи председателят на държавната избирателна комисия Силвестр Марчиняк.