Унгарското правителство представи планове в парламента за затягане на контрола над театрите, което предизвика протести на актьори и публика, които виждат заплаха срещу художествената свобода, съобщава "Ройтерс".

Управляващата партия на премиера националист Виктор Орбан иска бързо да приеме законопроекта, тази седмица. Публична петиция, призоваваща депутатите да отхвърлят законопроекта, събра 47 700 подписа до понеделник следобед. Актьорите четяха петицията в няколко театри през почивните дни.

Водещи актьори и режисьори в Унгария обясняват, че плановете припомнят комунистическата епоха, когато държавата контролира повечето аспекти на националния живот.

Хиляди артисти, граждани и кметът на Будапеща се очаква да присъстват на протест срещу проектозакона, който според тях застрашава независимостта на театрите.

Според законопроекта, публикуван на уебсайта на парламента, който правителството смекчава в сравнение с първоначална версия, излязла в петък, нов Национален културен съвет ще отговаря за "единната стратегическа насока на различните сегменти на културата".

Законът твърди, че културните организации трябва "активно да защитават интересите на благосъстоянието и развитието на нацията". Унгарският министър по човешки ресурси, който ръководи културата, ще решава назначаването на театрални директори в институции, които се финансират съвместно от държавата и общините.

Министърът и съответната община трябва да подпишат споразумение, определящо съвместната работа на театър, включително как да назначат директор, но това споразумение "трябва да гарантира художествената свобода на театъра", се казва в законопроекта.

Откакто Орбан спечели властта през 2010 г., дясната партия Фидес пренаписа унгарската конституция, получи контрол над държавните медии, а бизнесмени, близки до премиера и партията, изградиха империи.

След като спечели избори през 2018 г., трети поред, Орбан заяви, че е спечелил "мандат за изграждане на нова ера".

Правителствен говорител коментира пред "Ройтерс" в петък, че скорошно дело за сексуален тормоз в театър в Будапеща създава необходимост от промени, тъй като в момента правителството няма право да уволни режисьор на театър.