Южна Корея наложи едностранни санкции на 10 лица и две институции, замесени в незаконната търговия с оръжия на Северна Корея с други страни, включително с Русия, съобщава агенция "Йонхап".

Този ход идва, след като скорошната среща на върха между Пхенян и Москва засили опасенията относно тяхното военно сътрудничество.

Към санкционния списък на Сеул срещу Пхенян бяха добавени севернокорейският министър на отбраната Кан Сун-нам и Пак Су-ил, бивш началник на генералния щаб на Севернокорейската народна армия.

Кан придружи лидера на Северна Корея Ким Чен-ун при неговото посещение в Русия миналата седмица. Ким проведе среща на върха с руския президент Владимир Путин на фона на подозренията, че двамата биха могли да обсъдят предполагаемо споразумение за доставка на боеприпаси и сътрудничество в областта на космическите технологии.

В санкциите са включени също Ри Сон-хак, длъжностно лице, ръководещо Държавната академия на отбранителните науки на Севера, и Джо Мюн-чол от клона във Владивосток на Севернокорейската кредитна банка "Чейл".

Русия: Западът ни измами за санкциите срещу КНДР, но ситуацията вече е различна

Русия: Западът ни измами за санкциите срещу КНДР, но ситуацията вече е различна

Западът дал фалшиво обещание за хуманитарна помощ за Северна Корея

Двете санкционирани институции пък са словашките компании Versor SRO и Glocom.

Това е 12-ата подред едностранна санкционна мярка на Сеул срещу Пхенян, откакто Юн Сук-йел застана начело на Южна Корея през май миналата година.

Общо 64 лица и 53 институции бяха добавени към списъка със санкции, откакто той пое ръководния пост.

Южна Корея заяви, че планира да предприеме твърд подход за справяне с незаконните дейности на Северна Корея, включително незаконните разработки на ракети и ядрени оръжия, както и търговията с оръжия.

Освен това Югът обеща да ръководи международните усилия за предотвратяване на нарушенията и заобикалянето на санкциите от страна на Северна Корея, като продължи да налага едностранни санкции на Пхенян.

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Звезден миг за Ким с Путин да заобиколи Китай и да получи достъп до руски военни технологии

Колко тревожен е съюзът между Русия и Ким Чен Ун?