Президентът на Филипините Фердинанд Маркос - младши одобри третата фаза от модернизацията на армията, която включва закупуването на първата подводница на страната, за да защити морския си суверенитет в оспорваното Южнокитайско море, предава Ройтерс.

Говорителят на ВМС за Западно Филипинско море Рой Тринидад каза в четвъртък, че третата фаза на модернизацията отразява промяна в стратегията от вътрешна към външна отбрана.

"Може да нямаме голям флот.. но ще имаме флот, който ще се грижи за нашите териториални права и суверенитет", каза Тринидад.

Третата фаза на плана за модернизация, която претърпя ревизии, за да бъде по-адаптирана към нуждите на страната, се оценява на 2 трилиона песо (35,62 милиарда долара) и ще бъде изпълнена за период от няколко години, каза Тринидад.

Съобщението идва в момент на нарастващо напрежение с Китай заради териториални спорове в Южнокитайско море. Манила се отнася до тази част от Южнокитайско море в своята изключителна икономическа зона като Западнофилипинско море.

Филипините и САЩ пак патрулират заедно в Южнокитайско море

Филипините и САЩ пак патрулират заедно в Южнокитайско море

Напрежението в региона расте

Тринидад не можа веднага да каже колко подводници възнамеряват да придобият Филипините, но каза "определено повече от една".

Франция, Испания, Корея и Италия са проявили интерес да доставят на Филипините подводници, каза той.

Съседи от Югоизточна Азия като Индонезия и Виетнам вече имат програми за подводници.

Докато първата и втората фаза от плана за модернизация на военните бяха "ориентирани към сушата", каза Тринидад, третата фаза ще се стреми, наред с другото, да засили военния капацитет в Западнофилипинско море.

Министърът на отбраната Жилберто Теодоро каза, че миналия месец придобиванията по третата фаза ще се фокусират върху набор от способности, вариращи от осведоменост в областта, разузнаване, способности за възпиране в морското и въздушното пространство.

През последните месеци Пекин и Манила си размениха остри обвинения за поредица от сблъсъци в Южнокитайско море, където всеки има припокриващи се претенции за суверенитет, включително обвинения, че през декември Китай е ударил кораб, превозващ началник-щаба на филипинските въоръжени сили.

Китай претендира за по-голямата част от Южнокитайско море, за части от което също претендират Филипините, Бруней, Малайзия, Тайван, Виетнам и Индонезия. През 2016 г. международен трибунал отмени иска на Китай в решение по дело, заведено от Филипините, което Пекин отхвърли.

Китай твърди, че допуснал филипински десант до спорна плитчина

Китай твърди, че допуснал филипински десант до спорна плитчина

Манила отрича споразумение с Китай и не потвърждава за десанта