Неотдавнашните учения на Китай в близост до Тайван са насочени към борба с "арогантността" на сепаратистките сили. Това заявиха от китайското правителство, съобщава "Ройтерс".

Изявлението идва, след като Тайпе отчете нарастване на военната активност през последните седмици и предупреди за провеждането на наземни учения, насочени към острова.

По-рано този месец Тайван, който Китай счита за своя стеритория, заяви, че е засякъл десетки изтребители, дронове, бомбардировачи и други самолети, както и военни кораби и китайския самолетоносач "Шандон", опериращи в близост до територията му.

Зачестилите военни действия на Китай повишиха риска събитията да "излязат извън контрол" и да доведат до случаен сблъсък, предупреди министърът на отбраната на острова миналата седмица.

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Китай готов да смаже независимостта на Тайван

Пекин ще се противопостави на опити за външна намеса

На въпрос относно опасенията на Тайван за повишения риск говорителката на Китайската служба по въпросите на Тайван Жу Фенлян отвърна, че Народната освободителна армия е провела "серия" от учения.

"Целта е да се борим решително с арогантността на сепаратистките сили и с техните действия за търсене на независимост на Тайван", подчерта тя.

"Провокацията с независимостта на Тайван продължава непрекъснато и действията на Народната освободителна армия за защита на националния суверенитет и териториалната цялост са постоянни", добави Жу. "Надявам се, че повечето от тайванските ни сънародници ясно ще разграничат правилното от погрешното, ще се противопоставят решително на независимостта на Тайван и ще работят с нас за поддържане на мира и стабилността в Тайванския проток".

Китайските въоръжени сили не са коментирали провежданите учения, тъй като министърът на отбраната Ли Шанфу изчезна от публичното пространство. По предварителни данни той е разследван за корупция.

Днес Министерството на отбраната на Тайван съобщи, че през предходните 24 часа е засякло 16 китайски самолета, навлезли в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на острова.

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Китай гледа към оръжията на САЩ за Тайван и се стяга за война

Тайванският въпрос - червена линия в отношенията между Пекин и Вашингтон

12 от тях са пресекли средната линия на Тайванския проток, който служи като неофициална граница между двете страни.

Тайван живее под постоянна заплаха от инвазия от страна на Китай, който претендира, че демократично управляваният остров е част от неговата територия и трябва да бъде превзет - със сила, ако е необходимо.

През 2005 г. Пекин прие закон, даващ на страната правно основание за военни действия срещу острова, ако той се отцепи или възнамерява да го направи.

Тайван обаче отхвърля претенциите на Китай и подчертава, че само жителите на острова могат да решават бъдещето си.