Михаил Саакашвили предложи на Съединените американски щати да използват грузинската територия и транспортна инфраструктура като транзитен пункт за доставка на военни товари за Афганистан.

Става въпрос за създаване на транспортен коридор за доставка за Афганистан на оръжие и въоръжение през територията на Грузия. Идеята включва възможността да се използват пристанищата на Черно море и летищата за транзитно зареждане с гориво.

Както отбелязва АР, идеята за военни кораби в западните части на Черно море най-вероятно ща раздразни силно Москва и на администрацията на Обама ще бъде трудно да приеме и наложи това предложение.

Според коментирана на Михаил Саакашвили, Русия не би трябвало да се противопостави на това предложение, тъй като по собствените й официални изявления успехът на САЩ в Афганистан отговаря на руските интереси. Едновременно с това грузинският президент признава, че в интереса на Тбилиси е широкото военно присъствие на САЩ в региона.

С оглед на увеличаването на международното присъствие в Афганистан междусъюзническите сили остро се нуждаят от нови транспортни коридори, за да извършват нужните доставки на Афганистан.

В момента доставките се осъществяват основно по два коридора - през Пакистан, където обаче транспортирането се осъществява по суша и пътищата редовно са обект на атаки от талибани.

Вторият коридор е през Киргизия, където беше закрита американската военна база „Манас" и в момента съюзниците използват само транзитно летището. Една част от товарите минават и през въздушното пространство на Русия, Казахстан и Узбекистан.