Международният съд на ООН нареди на Япония да прекрати ежегодния лов на китове в Антарктика, подчертавайки, че програмата е с търговска цел, прикрита като научна, отбелязва „Гласът на Русия".

Решението на съда включва Япония да прекрати издадените и издаваните лицензи във връзка с изследователската програма JARPA II.

Съгласявайки се с Австралия, която подведе Япония под съдебна отговорност през 2010 година с цел прекратяване на лова на китове в Южния океан, базираният в Хага съд обяви, че „гарантираните от Япония специални разрешителни не са за целите на научно изследване".

Съдия Питър Томка каза, че доказателствата не показват, че програма е свързана с научни цели.

Докато Норвегия и Исландия прекратиха програмите си за лов на китове през 1986 година във връзка с мораториума на Международната комисия по лова на китове, Япония твърди, че програмата е научна. Токио е обвиняван, че използва правни вратички в забраната за лов на китове от 1986 година, които позволяват да се събира научна информация. Но Томка подчерта, че по-скоро финансовите съображения, отколкото строгите научни критерии са изиграли роля в проекта на програмата.

Канбера обяви, че от 1988 година Япония е убила повече от 10 хиляди кита с тази програма.