Съд в либийския град Себха отхвърли жалбата на Върховната избирателна комисия срещу обявеното по-рано съдебно решение за възстановяване на Сейф ал Ислам, син на бившия лидер на страната Муамар Кадафи, като кандидат за президент. Това съобщи в неделя информационният портал Al Marsad.

Съдът разпореди името му да бъде върнато обратно в окончателния списък с кандидати. Адвокатите на Кадафи заявиха, че сега Сейф ал Ислам може да се подготви за изборите и скоро ще обяви предизборната си програма.

Припомняме, че в края на ноември, Либийският висш избирателен орган дисквалифицира сина на покойния диктатор Муамар Кадафи за участие в президентските избори следващия месец. Като причина бяха изтъкнати негови съдебни присъди.

Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Според анализаторите Сейф ал-Ислам ще бъде сред водещите претенденти

През 2015 г. съдът в Триполи осъди Сейф ал-Ислам на смърт за използване на насилие срещу протестиращите по време на бунтовете срещу режима на баща му през 2011 г. По-късно обаче това решение беше поставено под въпрос от съперничещите си либийски власти. Синът на Кадафи е издирван и от Международния наказателен съд по обвинения в престъпления срещу човечеството, свързани с въстанието.

49-годишният Сейф ал-Ислам подаде документите си за вота на 14 ноември, като това бе първата му публична поява от години насам. Обявяването на кандидатурата му предизвика полемика в Либия, където през последните седмици се появиха и редица други високопоставени претенденти за президентския пост, включително влиятелният военен командир Халифа Хафтар.

Либия ще проведе първия тур на президентските избори на 24 декември, след като години наред под ръководството на ООН се опитваше да постави началото на по-демократично бъдеще и да сложи край на гражданската война.