Съд в Гърция нареди на шефа на неонацистката формация "Златна зора" Никос Михалолякос и бившите му приближени помощници да започнат незабавно да излежават присъдата си от 13 години затвор и да не чакат дългия процес по обжалване, съобщава "Франс прес".

След решението трябва да бъдат издадени заповеди за незабавен арест на Михалолякос и няколко бивши депутати от партията, постанови съдът.

Гърция хвърля за много години в затвора лидерите на неонацистката "Златна зора"

Гърция хвърля за много години в затвора лидерите на неонацистката "Златна зора"

Съдът обяви "Златна зора" за престъпна организация

Михалолякос и други бивши членове от приближения му кръг бяха осъдени преди две седмици на над 13 години затвор за управление на престъпна организация.

Но не беше ясно кога ще започнат да излежават присъдите си.

Главният съдия Мария Лепениоти в понеделник публично постави под съмнение искането на прокурора повечето от осъдените да бъдат освободени временно в очакване на обжалването, което може да отнеме години.

Приключването на петгодишния съдебен процес е забавено от редица юридически спорове, включително миналата седмица, когато един от основните обвиняеми, независимия евродепутат Йоанис Лагос, направи опит тримата съдии да бъдат отстранени за пристрастия.

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Гръцки прокурор поиска 13 г. затвор за неонацистките лидери на "Златна зора"

Държавното обвинение поиска доживотен затвор за убиеца на рапъра Павлос Фисас

Съдът прие, че "Златна зора" е престъпна организация, управлявана от Михалолякос, използвайки подобна на военните йерархия по модела на нацистката партия на Хитлер.

Разследването беше предизвикано от убийството на антифашисткия рапър Павлос Фисас през 2013 г., на когото членове на "Златна зора" устроиха засада и беше намушкан смъртоносно. Физическият убиец Йоргос Рупакиас беше осъден на доживотен затвор. 

В продължително разследване дознателите очертаха как групировката е сформирала облечена в черно милиция, за да сплашва и бие опоненти с боксове, кози крака и ножове.

При претърсване в домовете на членове на партията през 2013 г. бяха открити огнестрелни и други оръжия, както и нацистки сувенири.

За 62-годишния Михалолякос присъдата е връхна точка на зашеметяващия крах за мъж, чиято партия беше третата най-популярна в страната през 2015 г., годината, в която започна процесът.

Съдът в Гърция определи крайнодясната "Златна зора" за престъпна група

Съдът в Гърция определи крайнодясната "Златна зора" за престъпна група

Също така съдът призна привърженик на "Златна зора" за виновен за убийството на левия рапър Павлос Фисас