Съдебно жури в Рим осъди офицера от италианските военноморски сили Валтер Биота на 20 години затвор за шпионаж в полза на Русия, съобщи агенция ANSA.

Преди това, през март 2023 г., военният трибунал в Рим осъди Биота на 30 години затвор; присъдата беше намалена след преразглеждане от страна на съдебните заседатели. "От 30 години стигнахме до 20 години ... А сме само на първа инстанция", заяви адвокатът на офицера Роберто де Вита.

Според агенция ANSA 58-годишният Биота е бил хванат през март 2021 г. Според разследването офицерът е предал на помощник военния аташе в руското посолство в Рим SD-карта, която съдържала снимки на документи, срещу 5 хил. евро. Агенцията изброи, че сред документите 47 са били с гриф "секретно", 57 - "поверително" и девет - "много поверително".

Като доказателство по делото са представени три видеоклипа от 18, 23 и 25 март 2021 г., на които се вижда как Биота прави снимки на документите от компютър, а след това поставя SD-картата със снимките в раницата си. Според ANSA той е предал тази SD карта на помощник на военния аташе на паркинг пред супермаркет.

Естония арестува руски учен, заподозрян в шпионаж в полза на Москва

Естония арестува руски учен, заподозрян в шпионаж в полза на Москва

51-годишният Морозов е политолог с докторска степен по исторически науки

"Продължавайки в този дух и знаейки какво се случва в Апелативния съд и Върховния съд, ние сме сигурни, че рано или късно ще се намери съдия, който, признавайки правата, ще трябва да върне Валтер Биота на семейството му", заяви защитата след изслушването.