Руски съд започна днес да разглежда искане за обявяване на организации, свързани с хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, за "екстремистки", стъпка, която ако бъде одобрена, ще наложи забрана на сподвижниците му да участват в парламентарните избори през септември, съобщава "Ройтерс".

Делото, последната глава в отдавнашните репресии срещу най-яростния вътрешен противник на президента Владимир Путин, може да нанесе последен удар на огромна политическа мрежа, която Навални изгради в продължение на години, за да се опита да оспори хватката върху властта на руския държавен глава.

Делото е заведено от канцеларията на главния прокурор на Москва, който обвини Навални и неговите съратници в опит да подбудят революция, като се опитват да дестабилизират социално-политическата ситуация в Русия с дейността си.

Путин подписа "екстремисткия" закон, който забранява на критици да участват в избори

Путин подписа "екстремисткия" закон, който забранява на критици да участват в избори

Подписаха го точно в деня, когато Навални има рожден ден

Правната офанзива отразява такива, водени в миналото срещу крайнодесни групи, ислямистки организации и "Свидетели на Йехова", които бяха обявени за екстремистки от съдилищата и забранени.

Навални и неговите сподвижници отрекоха обвиненията на прокурора, определяйки ги като опит да смажат тяхната политическа опозиция срещу управляващата партия "Единна Русия" преди парламентарните избори.

Екипът на Иван Павлов, един от адвокатите на Навални, написа в социалните мрежи, че очакват съдът да издаде присъда по-късно днес.

Искането на прокурора, ако бъде одобрено от съда, официално ще прекрати дейността на мрежа от групи, създадена от 45-годишния Навални, който излежава две години и половина затвор за нарушения на условно освобождаване, свързано с присъда за присвояване на средства, която според него е изфабрикувана.

По-конкретно, това ще удари Фонда за борба с корупцията на Навални, който направи разследвания за предполагаема корупция по високите етажи на властта в Русия, както и регионалните предизборни щабове на Навални, които са се мобилизирали в миналото за организиране на протести срещу Кремъл.

Ако Русия обяви фонда и регионалните групи за екстремистки, властите ще получат официалната власт да хвърлят в затвора активисти и да замразят банковите им сметки. Делото вече накара сподвижниците на Навални да разпуснат групите.

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Андрей Пивоваров е задържан на летището в Санкт Петербург, полиция нахлу в домове и на други

През миналата седмица Путин подписа закон, който забранява на членовете на "екстремистки" организации да се кандидатират.

Като се има предвид, че масово се очаква съдът да определи организациите на Навални за екстремистки, новото законодателство се разглежда като слагане на край на надеждите на някои съратници на Навални да се кандидатират за парламентарните избори.

Те казват, че вместо това ще се опитат да използват интелигентна или тактическа изборна стратегия, за да се опитат да подкопаят подкрепата за прокремълската управляваща партия "Единна Русия", стратегия, която източници от Кремъл омаловажават.

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

Навални обяви от затвора, че Русия започва три нови разследвания срещу него

За основаване на организация, в нарушение на правата на човека, обида на съдия и кражби от фондацията му ФБК