Руският президент Владимир Путин подписа закон, който се очаква да бъде използван за забрана приближените и сподвижниците на хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални да участват в изборите, информира "Франс прес".

Руският портал за правна информация показа, че Путин е подписал законопроекта за забрана на служителите, членовете и спонсорите на "екстремистки" групи да участват в парламентарни избори.

В Русия приеха закона, забраняващ на "екстремистки" организации да участват в избори

В Русия приеха закона, забраняващ на "екстремистки" организации да участват в избори

Това трасира пътя за изключване на опозиционните сили, свързани с Навални

Критици заклеймиха закона като последното от поредица действия за разправа с руската опозиция преди изборите за Държавната дума (долната камара на руския парламент), които трябва да се проведат през септември.

Законът беше одобрен с голямо мнозинство от Съвета на федерацията (горната камара на парламента) по-рано тази седмица.

Руски съд обмисля дали да определи политическата мрежа на Навални за екстремистка организация и може да излезе с решение още през следващата седмица.

Законът би засегнал не само високопоставени членове и активисти на екипа на Навални, но потенциално десетки хиляди руснаци, които подкрепиха работата му с дарения.

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

Забраната засега ще важи в продължение на пет години

Ръководителите на такива групи няма да могат да се явяват на парламентарни избори в продължение на пет години, докато членовете и тези, които са помогнали за финансирането на тяхната работа, ще им бъде забранено да се явяват в продължение на три години.

Навални, най-изтъкнатият вътрешен критик на Путин, едва преживя през миналото лято почти фатално отравяне с бойно отровно вещество от съветската епоха, за което той обвинява Кремъл.

След завръщането си в Русия през януари след месеци на лечение в Германия, той беше хвърлен в затвора през февруари за две години и половина по стари обвинения за присвояване.

Навални, който отбелязва 45-ия си рожден ден зад решетките днес, заяви в съобщение, публикувано в "Инстраграм", че иска "искрено да благодари на всички, които са около мен и ме подкрепят".

Съд в Русия остави за два месеца в ареста опозиционера Пивоваров

Съд в Русия остави за два месеца в ареста опозиционера Пивоваров

Претекст, за да забрани на 39-годишния активист да участва в предстоящите парламентарни избори

"Надявам се, че днес мога да кажа, че успехът ми през последната година беше, че се държах далеч от това да се чувствам като "животно в клетка", след "много странни неща, които ми се случиха", каза Навални.

През следващата седмица съдът в Москва трябва да проведе ново заседание дали да добави мрежата от регионални щабове на Навални и неговия Фонд за борба с корупцията към списъка на "терористичните и екстремистки" организации.

Мрежата на Навални се разпусна, за да защити своите членове и поддръжници от евентуално преследване. Повечето от най-близките му сподвижници бяха поставени под домашен арест или напуснаха страната.

Леонид Волков, пръв помощник на Навални, живеещ в Литва, настоя, че смята, че Путин умишлено е подписал закона на рождения ден на Навални.

"Ако смятате, че Путин случайно подписа днес... тогава не разбирате нищо за Путин", написа Волков в "Телеграм", наричайки руския държавен глава "злонамерен дребен демон".

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Андрей Пивоваров е задържан на летището в Санкт Петербург, полиция нахлу в домове и на други