Руски съд постанови критикът на Кремъл Андрей Пивоваров да бъде задържан в арест в продължение два месеца, в очакване на съдебен процес, съобщиха негови сподвижници от съдебната зала, цитирани от "Франс прес".

"Андрей Пивоваров е задържан за два месеца", пишат сподвижници в профила му във "Фейсбук" от съдебната зала, определяйки решението като "претекст", за да забрани на 39-годишния активист да участва в предстоящите парламентарни избори.

Андрей Пивоваров беше задържан по-рано тази седмица. Полицията свали опозиционера, който е бивш директор на "Отворена Русия", вече несъществуваща опозиционна група, свързана с бившия петролен магнат и критик на Кремъл Михаил Ходорковски, от полет, който се готвеше да излети за полската столица Варшава от летище "Пулково" в Санкт Петербург. 

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Русия притиска опозицията, свали съратник на Навални от самолет

Андрей Пивоваров е задържан на летището в Санкт Петербург, полиция нахлу в домове и на други

Това е част от многостранна репресия срещу опозицията, която се разглежда като част от опитите на властите да не позволят на опозиционните групи да отправят предизвикателство към подкрепяната от Кремъл партия "Единна Русия" на парламентарните избори през септември.

Миналата седмица Пивоваров обяви, че "Отворена Русия" се разпуска, за да защити членовете си от преследване, след като властите я определиха като "нежелана".

Правителството вече вече забрани над 30 групи, използвайки закон от 2015 г., който превърна членството в "нежелани" организации в престъпление. Друг законопроект, който сега си проправя път през парламента, затяга наказанието за техните членове.

"Отворена Русия" беше финансирана от Ходорковски, който заживя в Лондон, след като прекара 10 години в затвора в Русия по обвинения, разглеждани като политическо отмъщение за оспорване на управлението на президента Владимир Путин.

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

В Русия забраниха на привърженици на Навални да стават депутати

Забраната засега ще важи в продължение на пет години