Федерален съдия в щата Тексас блокира администрацията на президента Доналд Тръмп да използва милиарди долари от средствата на Пентагона за строителството на граничната стена с Мексико за спиране на потока от мигранти от Централна и Южна Америка, съобщава Си Ен Ен.

Съдия Дейвид Брионес постанови, че администрацията не може да използва средства за строителство, предоставени на американските военни, за изграждането на допълнителни бариери по южната граница на САЩ.

Конгресът на САЩ отхвърли извънредното положение на Тръмп за стената

Конгресът на САЩ отхвърли извънредното положение на Тръмп за стената

11 републиканци и един републиканец, станал независим, подкрепиха всички демократи

Съдебното решение е неуспех за Тръмп и подчинената му администрация, която се опитва да събере пари за знаковото предизборно обещание на президента за вдигането на гранична стена и бележи още един значителен удар, който съдилищата нанасят на Тръмп по ключови въпроси, включително имиграционната му политика и съпротивата му да не предоставя данъчните си декларации на Конгреса.

Решението обаче удря само един набор от средства на Пентагона, като оставя на разположение парите, които Върховният съд разреши да бъдат използвани по-рано тази година.

През септември министърът на отбраната Марк Еспър разреши отклоняването на 3,6 млрд. долара, предназначени за военно строителство, за 11 проекта за стената по южната граница с Мексико. Пентагонът заяви тогава, че половината от парите идват от разсрочени проекти в чужбина, а другата половина е била предвидена за проекти в САЩ.

И Тръмп има проблеми със стената

И Тръмп има проблеми със стената

Трафикантите я пробили с подръчни инструменти

В делото, заведено от тексаския окръг Ел Пасо и Гранична мрежа за правата на човека, се изтъква тезата, че Тръмп е надхвърлил правомощията си, когато е обявил национално извънредно положение, за да получи достъп до допълнителни средства за граничната си стена, въпреки че получи 1,375 млрд. долара от Конгреса.

В жалбата до съда се твърди също, че обявяването на извънредно положение не отговаря на дефиницията в Закона за националните извънредни ситуации за "извънредни ситуации" и се противопоставя на коментарите на Тръмп, че граничните бариери са довели до спад на престъпността в Ел Пасо.

"Обявяването на извънредно положение от президента беше крещящ опит за заграбване на власт от Конгреса. Днешното съдебно решение потвърждава, че президентът не е крал и нашите съдилища са готови да го възпират, когато той надхвърли правомощията си", подчерта Кристи Паркър, адвокат на Защита на демокрацията, непартийна неправителствена организация, която представлява ищците.

Тръмп: Ето прогреса на стената с Мексико

Тръмп: Ето прогреса на стената с Мексико

Строги рестрикции по границата на САЩ