Камарата на представителите на САЩ още веднъж отхвърли обявеното от президента национално извънредно положение с цел изграждане на стена по границата с Мексико. Долната камара изпрати законодателството на бюрото на Доналд Тръмп, който със сигурност ще наложи вето, информира "Политико".

11 републиканци и един републиканец, станал независим, подкрепиха всички демократи, за да блокират маневрата на Тръмп да заобиколи Конгреса и да пренасочи милиарди от Пентагона за финансиране на стената.

Тръмп обяви национално извънредно положение
Обновена

Тръмп обяви национално извънредно положение

За финансиране на обещаната от него стена

През февруари камарата прокара същата мярка, която тогава беше подкрепена от 13 републиканци. В началото на годината Конгресът направи първи опит за блокиране на безпрецедентното решение на Тръмп.

"Решението на президента да отмени 3,6 милиарда долара за военно строителство, за да прахоса пари за стената, прави САЩ по-малко безопасни", обяви председателят на камарата Нанси Пелоси и добави, че администрацията на Тръмп е паднала толкова ниско, че краде от средно училище във Форт Кембъл, Кентъки.

US Конгресът не събра достатъчно подкрепа срещу ветото на Тръмп

US Конгресът не събра достатъчно подкрепа срещу ветото на Тръмп

Президентът наложи вето срещу отмяната на извънредното положение

Сенатът одобри мярката по-рано тази седмица, след като 11 републиканци се присъединиха към демократите.

Конгресът гласува за отмяна на решението на Тръмп по-рано тази пролет, но не успя да спечели достатъчно подкрепа за преодоляване на президентското вето. Когато Доналд Тръмп наложи вето върху мярката, той за шести път се възползва от това си право.

Според американското законодателство за извънредното положение Конгресът може да гласува на всеки шест месеца. Демократите възнамеряват да продължат да го правят, за да притиснат републиканците.

Откъде Тръмп взема пари за стената при извънредно положение?

Откъде Тръмп взема пари за стената при извънредно положение?

Днес се очаква президентът Доналд Тръмп да обяви извънредно положение