Камарата на представителите не събра достатъчно подкрепа срещу ветото на президента Доналд Тръмп, съобщиха световните информационни агенции. 

Резолюцията събра 248 гласа "за" срещу 181 "против". Необходими бяха най-малко 290 гласа. 

Само 14 републиканци подкрепиха искането за отмяна на указа на президента. Тръмп благодари в "Туитър" на съпартийците си за подкрепата и отново нападна демократите за защитата им на престъпността, наркотрафика и отворените граници.

Неуспехът на долната камара идва след проучване на INSIDER, което показа, че почти два пъти повече американци подкрепят усилията на Конгреса да отхвърли ветото на президента.

Припомняме, че президентът на САЩ наложи преди седмици вето върху отмяната на извънредното положение по южната граница на страната.

Това е първият случай в двегодишното му управление, при който той се възползва от възможността да наложи вето върху акт на законодателната власт.

До тази ситуация се стигна, след като 12 републикански сенатори се присъединиха към инициативата на демократите и гласуваха за отмяна на извънредното положение. Така законът беше приет от Сената, където републиканците имат мнозинство.

Тръмп наложи вето върху отмяната на извънредното положение

Тръмп наложи вето върху отмяната на извънредното положение

Това е първото президентско вето…

В Камарата на представителите, доминирана от демократите, документът беше приет през февруари.

Тръмп обяви национално извънредно положение, за да може да финансира строителството на граничната стена, която беше сред основните му предизборни обещания.