Федерален съд в САЩ в понеделник блокира намеренията на администрацията на президента Джо Байдън да наложи задължителната ваксина срещу COVID-19 за здравни работници в 10 щата, съобщи Washinton Examiner.

Окръжният съд на САЩ за Източния окръг на Мисури издаде предварителна забрана за заповедта, която изисква здравните работници да бъдат ваксинирани до 4 януари. Временното решение произтича от делото "Мисури срещу Байдън".

Предварителната забрана се прилага за медицински заведения в щатите Аляска, Арканзас, Айова, Канзас, Мисури, Небраска, Ню Хемпшир, Северна Дакота, Южна Дакота и Уайоминг.

10-те щата съдиха администрацията на Байдън, като твърдят, че заповедта за задължителна ваксинация е противоконституционен.

Припомняме, че в началото на ноември, Апелативният съд на САЩ спря действието на наложеното от президента изискване за задължителната ваксинация на служители на големи компании.

Републикански губернатори повеждат атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Републикански губернатори повеждат атака срещу заповедта на Байдън за ваксинация

Близо 2 млн. американски работодатели трябва да тестват или ваксинират работниците си за COVID-19

Съдът се позова тогава на "сериозни законодателни и конституционни" нарушения, причинени от установеното изискване.

Решението на съда е реакция на съвместна петиция на няколко компании, правозащитни групи, както и на представители на щатите Тексас, Луизиана, Мисисипи, Южна Каролина и Юта.

По-рано Белият дом нареди на около 84 милиона служители от частни компании в страната да бъдат ваксинирани срещу коронавирус или редовно да се подлагат на тестове до 4 януари 2022 г. Както следва от заповедта, тази мярка е предназначена за предприятия с персонал от 100 или повече души.