Съдът на Европейския съюз анулира включването на руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен от санкционния списък на ЕС, съобщава "Ройтерс".

"Съдът счита, че нито една от причините, изложени в първоначалните актове, не е достатъчно обоснована и че следователно включването на г-н Авен и г-н Фридман в списъците не е оправдано", гласи решението на съда в Люксембург.

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари 2022 г., предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

Още в началото на конфликта ЕС наложи санкции на редица руски олигарси, включително срещу Михаил Фридман, като замразяване на активи и забрана за влизане на територията на Съюза.

В обосновката на ограниченията на ЕС се посочва, че Фридман "е участвал в опитите на Кремъл да отмени санкциите на САЩ, наложени за противодействие на агресивната политика на Русия срещу Украйна" и "активно е подкрепял материално или финансово и се е облагодетелствал" от лидерите, отговорни за анексирането на Крим и "дестабилизирането на Украйна".

Украйна разследва Михаил Фридман за финансиране на руската военна машина

Украйна разследва Михаил Фридман за финансиране на руската военна машина

Фридман и Авен оспорват в съда налагането на санкции