Върховният съд на Европейския съюз отхвърли оспорването от страна на Унгария срещу започването през 2018 г. на наказателна процедура срещу Будапеща за подкопаване на демокрацията в бившата комунистическа страна, предаде "Ройтерс".

Будапеща оспори по процедурни съображения гласуване в Европейския парламент преди три години, в което се изтъкваше, че политиките на премиера Виктор Орбан представляват "явен риск за сериозно нарушение от страна на Унгария на ценностите, на които се основава Съюзът".

Решението на евродепутатите може да доведе до максимална, макар и малко вероятна санкция за отнемане на правото на глас на Будапеща в 27-членния блок. Унгария се опита да го анулира.

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Европарламентът стартира тежка наказателна процедура срещу Унгария

Ако бъде доведена до край, Унгария ще загуби правото си на глас в ЕС

Но Съдът на Европейския съюз отхвърли делото на Унгария, че Европарламентът е преброил неправилно въздържалите се гласове, последното развитие от години на свади между Орбан и Общността относно демократичните ценности.

На власт от 2010 г., Орбан прие все по-рестриктивни закони за мигрантите и гейовете, както и поставя медиите, академичните среди и неправителствените организации под по-строг държавен контрол.

Унгария също така е подложена на строг контрол за своите закони за обществените поръчки, които според Европейската комисия не благоприятстват конкуренцията, което според правозащитни организации отваря пътя за присвояване на публични средства.

Унгария обяви за "дребнаво отмъщение" решението на Европарламента

Унгария обяви за "дребнаво отмъщение" решението на Европарламента

Унгария ще търси юридически способи за оспорване на решението

Орбан отрича да е нарушавал каквито и да било закони и се представя за защитник на традиционните и католическите семейни ценности.

Наскоро той заплаши да блокира огромна финансова инжекция на ЕС, целяща да помогне на икономиките да излязат от рекордната рецесия, предизвикана от COVID-19 пандемията, освен ако разпоредбите за спиране на потока от пари за нарушения на върховенството на правото не бъдат смекчени.

Очаква се представители на страните членки ЕС да обсъдят последните развития във връзка с върховенството на правото в Унгария - и нейния друг националистически, евроскептичен съюзник Полша - през юни.

Въпреки че някои страни от ЕС искат да окажат натиск върху Орбан, други се притесняват, че биха рискували да отчуждят Будапеща и да напрегнат още повече нарушената кохезия на Общността.

ЕК с наказателна процедура срещу Унгария

ЕК с наказателна процедура срещу Унгария

заради спорен закон за чуждестранно финансиране на неправителствените организации