Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария заради спорен закон за чуждестранно финансиране на неправителствените организации, информира ДПА.

Законът, въведен през 2017 г., изисква неправителствените организации, които получават определена сума дарения да се регистрират пред унгарските власти и публично да обявят, че са финансирани от чужбина. Ако не го сторят, могат да бъдат принудени да прекратят дейността си в държавата.

САЩ настояват Унгария да насърчава медийния плурализъм

САЩ настояват Унгария да насърчава медийния плурализъм

САЩ са ангажирани със съюзника в НАТО, демокрацията, правата на човека и върховенството на закона

Противници на закона твърдят, че има за цел да атакува американския милиардер Джордж Сорос.

Правителството на централноевропейската страна твърди, че законът служи да направи финансирането по-прозрачно.

Комисията изпрати писмо с официално уведомление на Будапеща. Унгария има два месеца да отговори, след което Европейската комисия може да върне случая в Съда на ЕС, който потенциално може да наложи глоба.

Брюксел недоволства от решението на Унгария да спре независимо радио

Брюксел недоволства от решението на Унгария да спре независимо радио

Изразяваме притесненията си относно медийната свобода и плурализма в Унгария

Миналата година евросъдът обяви, че законът, известен като Закон за прозрачност, е враждебен към гражданското общество и подкопава основните права. Съдът постанови, че законът нарушава правилата на ЕС за свободното движение на капитали, както и правото за защита на личните данни и свобода на сдружаването.

Казусът е един от няколко спора между Будапеща и Брюксел. Те имат разногласия по темата за бежанците и за върховенството на закона.

Комисията се обърна към евросъда и за бежанците. Адвокат на ЕС ще излезе с мнение следващата седмица дали Унгария е нарушила основните права с ограничаване на правилата за приема на бежанци. Евросъдът ще вземе решение на по-късна фаза.