Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар в Осло през 2022 г. по време на годишните чествания на Прайда в града, съобщиха норвежките медии, цитирани от "Ройтерс".

Двама души загинаха, девет получиха огнестрелни рани, а други 25 бяха ранени след стрелбата в London Pub, дългогодишен център на LЛГБТ обществото в Осло, както и в близкия бар в центъра на норвежката столица.

Заниар Матапур, 45-годишен норвежки гражданин, роден в Иран, описан от полицията като радикализиран ислямист с история на психично заболяване, беше изправен пред съда по обвинения в извършване на тероризъм и убийство.

Той ще излежи 30 години затвор, които могат да бъдат удължени за неопределено време, ако се прецени, че продължава да представлява заплаха за обществото, съобщиха медийните организации.

"Това е голямо облекчение", каза ръководителят на групата за подкрепа на оцелелите и роднините на жертвите Еспен Евент пред обществената телевизия NRK.

"Тази присъда е важна стъпка за установяване на общо разбиране в нашето общество за случилото се.

Адвокатите на Матапур и прокуратурата не бяха открити за коментар. Адвокат, представляващ семействата на жертвите, отказа коментар преди присъдата да бъде оповестена публично.

Не е ясно дали той ще обжалва присъдата. Матапур се обяви за невинен.

Присъдата идва дни след годишния парад на прайда в Осло, който отдаде почит на паметта на жертвите на стрелбата.

Според обвиненията срещу него Матапур е започнал да стреля около 1:13 ч. сутринта местно време, около 50 минути след като се е заклел във вярност на Ислямска държава.

Той е стрелял с две оръжия по хора вътре и извън залата на клуба, включително някои, които са се опитали да се скрият или да избягат, според обвиненията.

Независимо разследване на властите заключи през 2023 г., че полицията е можела да предотврати атаката, ако е действала по сигнал от чужда разузнавателна агенция.

Десетки хиляди участваха в гей парада във Франция

Десетки хиляди участваха в гей парада във Франция

Ден преди вота гейовете се страхуват от победа на крайната десница