Десетки хиляди участваха в гей парада във френската столица Париж в събота, ден преди в страната да се проведе първият тур на изборите, съобщава "Ройтерс". 

ЛГБТ групите заявиха, че се страхуват от дискриминация, ако крайнодясно правителство поеме властта след изборите в страната.

Припомняме, че социологическите проучвания показаха, че френската крайнодясна партия "Национален сбор" (НС) може да спечели до 37% от гласовете.

Вторият тур на вота ще се проведе на 7 юли.

Партията не е отговорила веднага на искането на "Ройтерс" за коментар относно ЛГБТ страховете. Тя е отдавна известна като социално консервативна и антиимигрантска, но по-рано заяви, че няма връзки с насилствени крайнодесни групи. Но гласува против законодателство, което дава повече права на LGBTQIA+ групите, включително в Европейския парламент (ЕП).

Партията на Марин Льо Пен печели 37% от гласовете на първия тур според проучване

Партията на Марин Льо Пен печели 37% от гласовете на първия тур според проучване

Според една от анкетите, НС потенциално може да премине границата от 289 места за абсолютно мнозинство

Вътрешният министър Жерал Дарманен изпрати писмо до полицията и местните власти в петък, призовавайки за повече сигурност с цел предотвратяване на сблъсъци.

"Омразата нараства. Има съобщения в социалните медии, които призовават хората да се намесят в шествието", каза председателят на правозащитната Inter-LGBT Джеймс Леперлие пред "Ройтерс" по-рано тази седмица.

Леперлие твърди, че откакто НС постигна големи победи на европейските избори на 9 юни, се наблюдава нарастване на речта на омразата и актовете на насилие. Организаторите на марша в Париж са удвоили броя на доброволците, които се грижат за сигурността според Леперлие.

Марин льо Пен уверена, че крайната десница ще има пълно мнозинство в парламента след изборите

Марин льо Пен уверена, че крайната десница ще има пълно мнозинство в парламента след изборите

Тя не изключва възможността Макрон да хвърли кърпата и да не довърши мандата си като президент

Окончателният резултат ще бъде известен след втори тур на гласуването на 7 юли и е трудно да се предвиди на настоящия етап, тъй като до голяма степен ще зависи от това до каква степен съперниците на НС ще се обединят и ще оттеглят собствените си кандидати за балотаж, за да блокират крайната десница.

Премиерът Габриел Атал в четвъртък обвини лидера на НС Жордан Бардела, че толерира расистки изказвания в редиците на неговия крайнодесен лагер на фона на разгорещен последен телевизионен дебат преди гласуването - обвинение, което Бардела отхвърли.

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

Емануел Макрон свиква нови избори за парламент

След загубата на европейските избори