Проучване на общественото мнение, публикувано във вестник Les Echos в петък, показа, че френската крайнодясна партия Национален сбор (НС) може да спечели до 37% от гласовете два дни преди първия кръг на гласуването на парламентарни избори.

НС повиши резултата си с два процентни пункта спрямо последното публикувано проучване, проведено от OpinionWay преди седмица, докато центристкият блок на Макрон, изглежда ще достигне 20% от гласовете, с два процентни пункта по-малко от предишната прогноза.

Левият алианс на Новия народен фронт се очаква да достигне 28% от гласовете, което е непроменено ниво в сравнение с преди седмица.

OpinionWay не направи прогнози за местата за следващото Национално събрание на Франция, което може да се различава значително от измереното народно гласуване поради мажоритарната система на гласуване в два тура.

Марин льо Пен уверена, че крайната десница ще има пълно мнозинство в парламента след изборите

Марин льо Пен уверена, че крайната десница ще има пълно мнозинство в парламента след изборите

Тя не изключва възможността Макрон да хвърли кърпата и да не довърши мандата си като президент

BFM TV, в друга анкета, събрана от Elabe, каза, че НС потенциално може да премине границата от 289 места за абсолютно мнозинство, поставяйки партията и нейните съюзници в диапазона от 260-295 места.

Рисковата премия по френските държавни облигации се повиши до най-високата си стойност от кризата в еврозоната през 2012 г. преди първия кръг от гласуването във Франция, тъй като търговците също следяха предпазливо инфлацията в САЩ.

Окончателният резултат ще бъде известен след втори тур на гласуването на 7 юли и е трудно да се предвиди на настоящия етап, тъй като до голяма степен ще зависи от това до каква степен съперниците на НС ще се обединят и ще оттеглят собствените си кандидати за балотаж, за да блокират крайната десница.

Премиерът Габриел Атал в четвъртък обвини лидера на НС Джордан Бардела, че толерира расистки изказвания в редиците на неговия крайнодесен лагер на фона на разгорещен последен телевизионен дебат преди гласуването - обвинение, което Бардела отхвърли.

Антисемитизмът се завърна в предизборната кампания във Франция

Антисемитизмът се завърна в предизборната кампания във Франция

Нов проблем за избирателите