Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че руските власти не са разследвали ефективно отвличането и убийството на видната правозащитничка Наталия Естемирова, информира "Ройтерс".

51-годишната Естемирова по време на убийството ѝ през 2009 г. работеше за правозащитната организация "Мемориал" в чеченската столица Грозни и документираше извънсъдебни убийства, изчезвания и злоупотреби от правоохранителните органи.

Тя беше отвлечена през юли 2009 г. и простреляна в главата и гърдите. Тялото ѝ беше намерено в съседната руска република Ингушетия.

Руска правозащитничка убита в Ингушетия

Руска правозащитничка убита в Ингушетия

Първият лауреат на премията на името на Ана Политковска

В решение, публикувано днес, ЕСПЧ посочва, че няма достатъчно доказателства, за да се заключи, че Естемирова е била отвлечена от държавни агенти, както твърди сестра ѝ, която е завела делото.

Съдът изтъква, че доказателствата по делото обаче "хвърлят съмнение в задълбочеността на разследването" и че правителството също така не е представило цялото разследващо досие за оценка на съда.

"Съдът заключава, че властите не са разследвали ефективно отвличането и убийството на Наталия Естемирова", определи съдът.

През 2010 г. руските следователи обвиниха екстремиста Алхазур Башаев за отвличането и убийството на Естемирова. Местонахождението му остава неизвестно.

ООН иска да участва в разследването на убийството на Естемирова

ООН иска да участва в разследването на убийството на Естемирова

С оглед на неспособността за ефективно и безпристрастно разследване

Критици и активисти твърдят, че Москва си е затваряла очите за злоупотреби с правата в Чечня, където води две войни срещу сепаратистите след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.

Републиката се управлява от Рамзан Кадиров, чиято администрация получава широка степен на автономия и субсидии в замяна на лоялност към Кремъл.

Правозащитни групи и западни правителства казват, че чеченските власти потискат политическите опоненти, дискриминират жените и жестоко преследват сексуалните малцинства, твърдения, които чеченското ръководство отрича.