Експерти на ООН в отдела за правата на човека призоваха Русия да им разреши да проведат независимо разследване на убийството на Наталия Естемирова.

Служителите на ООН, сред които има представители както на развитите, така и на развиващите се страни, искат от руските власт ида им дадат достъп до страната и разрешение да се включат в разследванията на серията от престъпления срещу активисти на правозащитни организации, действащи в Северен Кавказ.

По-рано генералният секретар на ОНО Бан Ки Мун осъди убийството на Естемирова, а върховният комисар по правата на човека Нева Пилей призова да за проведе задълбочено и независимо разследване. .

"Ние предлагаме нашата помощ на руските власти с оглед на тяхната неспособност за ефективно и безпристрастно разследване на убийствата и нападенията на правозащитници в последно време", се казва в обръщението на експертите.

В обръщението си експертите признават, че руските власти са осъдили убийството и са декларирали, че ще вложат всичките си усилия в разкриване на поръчителите и извършителите.

"Тези изявления обаче не са гаранция и е възможно властите да не предприемат реални действия, както не веднъж става през изминалите години, когато такива престъпления оставаха безнаказани", се казва в обръщението.

Служителите на ООН припомнят убийството на Ана Политковска през 2006 година, както и на адвоката Станислав Маркелов и журналистката Анастасия Бабурова от тази година.

Припомняме, последният случай бе убийството на Наталия Естемирова на 15 юли. Тя бе отвлечена пред своя дом в Грозни, а малко след това тялото й бе открито с огнестрелни рани в лицето и гърдите.

Наталия Естемирова е работила съвместно с Политковска и Маркелов по случаи с изтезания и отвличания в Чечня.

Сред подписалите откритото писмо са австралиецът Филип Алстон и Якин Ертурк от Турция, както и австриецът Манфред Новак, известни с разследванията си по проблемите с екзекуциите, насилието над жени и изтезанията.

Ръководството на „Мемориал" (организацията, където като сътрудник работеше Наталия Естемирова) обвини президента на Чечня Рамзан Кадиров, че носи политическа отговорност за убийството.