Адвокат Халил ал ДулаймиСаддам Хюсеин, чието обжалване на смъртната присъда бе отхвърлено от съда, се е сбогувал с двамата си братя, предаде АП, като се позова на адвоката на бившия лидер.

Междувременно иракският заместник-министър на правосъдието Бошо Ибрахим каза, че смъртната присъда не трябва да бъде изпълнявана в следващите няколко седмици. По думите му в закона не е казано, че тя трябва да бъде изпълнено до 30 дни след обявяването й, а след период от 30 дни, което противоречи на становището на съда, публикувано вчера.

На 26 декември Апелативният съд в Ирак отхвърли обжалването на присъдата - смърт чрез обесване, за избиването на 148 шиити в селището Дуджаил през 1982 година.

Адвокатът на Саддам от своя страна призова всички международни организации, в това число ООН, Лигата на арабските страни и лидерите по света да попречат на американската администрация да предаде Хюсеин на иракските власти.

Според източник, близък до премиера Нури ал Малики, Саддам ще остане в американски военен затвор до деня на екзекуцията, когато ще бъде предаден на властите.

Правителствените учреждения в Ирак спряха работа заради мюсюлманския празник тази седмица и се създаде объркване относно това кога ще бъде екзекутиран Саддам, както и дали президентът Джалал Талабани трябва да одобри изпълнението на присъдата, отбелязва АП.

Според говорител на Апелативния съд с одобрението на Талабани присъдата може да бъде изпълнена в рамките на 30 дни, а в противен случай изпълнението й ще се състои след този период.