Федерален съдия, който беше назначен от бившия президент Доналд Тръмп - и преди това се е произнесъл в негова полза - може да председателства делото на бившия президент в Маями във вторник.

Окръжният съдия на САЩ Ейлийн Кенън беше разпределена на случаен принцип, след като беше избрана от група от четирима федерални юристи в Южна Флорида, съобщава Miami Herald.

42-годишната Кенън, бивш федерален прокурор, беше номиниран за съдията от Тръмп през 2020 г. и потвърден от Сената през ноември 2022 г.

"Кенън е висококвалифицирана и съм уверен, че тя ще служи достойно на Южния окръг на Флорида", каза тогава сенаторът от Флорида Марко Рубио, предлагайки своята ентусиазирана подкрепа.

37 обвинения са повдигнати на Тръмп

37 обвинения са повдигнати на Тръмп

Специалният прокурор Джак Смит ръководи обвинението

Кенън вече е издавала решения в полза на предполагаемото неправилно боравене на секретни материали от Тръмп.

През септември 2022 г. тя удовлетвори молбата на бившия президент да назначи специален майстор, който да прегледа документите, иззети от ФБР по време на нападението му в Мар-а-Лаго.

Припомняме, че Тръмп е изправен пред 37 криминални обвинения, сред които неразрешено задържане на класифицирани документи и заговор за възпрепятстване на правосъдието, след като напусна Белия дом през 2021 г.

Това пише в документи на федералния съд, публикувани в петък.

Министерството на правосъдието направи публично достояние документите за обвиненията в един бурен ден, в който двама от адвокатите на Тръмп напуснаха делото и бивш помощник на държавния глава също беше изправен пред обвинения.

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Помощник на Тръмп с обвинение за класифицирани документи

Поредни неприятности за експрезидента