Федерален съдия в американския щат Калифорния е блокирал щатския закон, който изисква кандидатите за президент да разкриват данъчните си декларации, преди имената им да могат да се появят в предварителните избори в щата, съобщават американските медии.

Решението на съда е победа за американския президент Доналд Тръмп, който се съпротивлява на опитите да разкрие данъчните си декларации, като това е битка, която до голяма степен се разиграва в съдилищата.

Американският окръжен съдия Морисън Инглънд-младши от Източния окръг на Калифорния пише, че "въпреки че този съд разбира и е съпричастен с мотивите, които подтикнаха Калифорния" да приеме закона, "разпоредбите на закона вероятно нарушават Конституцията и законите на САЩ".

Съдията отбеляза, че не е работа на съда "да решава дали изискването за оповестяване на данъчни декларации е добра политика или има политически смисъл".

Съдията посочва, че законът щял да създаде опасен прецедент и ще се превърне в хлъзгав наклон за други видове оповестявания. Той също така изтъква, че представлява "тревожно минно поле", което би позволило на щата да направи свои собствени искания.