Съдия реши във вторник, че процесът срещу Доналд Тръмп във Флорида по обвинения в незаконно съхраняване на класифицирани документи след напускането на поста му се отлага за неопределено време, предаде АФП.

Това значително намалява шансовете му да се изправи пред съдебно жури по някое от двете федерални наказателни дела срещу него преди изборите в САЩ на 5 ноември.

Американският окръжен съдия Айлин Канън, която беше назначена на поста от Тръмп през 2020 г., заяви във вторник, че процесът няма да започне на 20 май, но не определи нова дата. Канън насрочи предварителните изслушвания да продължат до 22 юли.

Тръмп се призна за невинен по 40 федерални обвинения, които го обвиняват, че е задържал поверителни документи за националната сигурност в имението си Мар-а-Лаго във Флорида след напускането на поста през 2021 г. и е възпрепятствал усилията на правителството на САЩ да ги получи.

Тръмп е републиканският кандидат, който отправя предизвикателство към президента на Демократическата партия Джо Байдън, който го победи преди четири години.

Канън все още не се е произнесъл по няколко правни въпроса, които са от решаващо значение за делото за документите.

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Съд в Ню Йорк глоби Тръмп 9000 долара за нарушаване на процесуалната тайна

Той също нареди на Тръмп да премахне изявленията от своя акаунт в Truth Social и уебсайта на кампанията си.

Адвокатите на Тръмп бяха заявили, че съдебният процес по делото за документите не трябва да започне преди изборите, но също така предложиха дата 12 август в отговор на нареждане от Канън да предложат график за делото.