Първият т. нар. "трибунал" в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) за военнопленниците, голяма част от които са от полка "Азов" най-вероятно ще се проведе в Мариупол и ще бъде организиран преди края на лятото, предаде ТАСС, като се позова на лидера на сепаратистите в Донецк Денис Пушилин.

"Има активна подготовка на трибунала. Първият трибунал най-вероятно ще се проведе в Мариупол. Той ще бъде организиран до края на лятото. Сроковете се определят от нашите следствени органи. Задачата е трибуналът да се проведе максимално открито ", каза той.

На 20 май Министерството на отбраната на Русия обяви пълното освобождаване на територията на металургичния завод "Азовстал". 2439 украински войници, включително от полка "Азов" сложиха оръжие и се предадоха, като срещу последните са заведени наказателни дела в Русия.

Още на 23 май Денис Пушилин обяви за предстоящото организиране на "трибунал" за пленниците от полка "Азов", които се считат за една от основните цели на руската инвазия в Украйна, която Кремъл нарича "специална военна операция за денацификация и демилитаризация" на Украйна.

На 8 юли бе съобщено, че над 500 пленени бойци от украинския националистически батальон "Азов" и други въоръжени групировки са изправени пред съд в Донецката народна република по подозрение за военни престъпления, съобщава ТАСС.

Правоприлагащите органи на ДНР са започнали наказателни дела срещу над 500 членове на "Азов" и други въоръжени групировки, които са се предали в "Азовстал" и в други райони, информира източник на медията.

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Русия обяви полка "Азов" за терористична организация

Според наказателния кодекс на Русия членовете на терористични групи могат да получат до 10 години затвор